top of page

8. RAMAZAN BAYRAMI SEVİNCİ
Müslümanlar ramazan ayı boyunca Yüce Allah’ın emrine uyarak oruç tutarlar. Yaklaşık otuz gün boyunca samimiyet içerisinde ibadetlerini yerine getirirler. Açlık, susuzluk vb. zorluklara sabırla katlanırlar. Ramazan ayının sonunda her Müslümanı farklı bir heyecan, farklı bir sevinç duygusu sarar. Bu, ramazan bayramı sevincidir.
Artık bayram yaklaşmaktadır. Bayramdan önceki günlerde, evlerde temizlik yapılır. Şeker, tatlı, çikolata, kolonya vb. alınır. Aile fertleri için bayramlık giysi alışverişi yapılır. Böylece bayrama hazırlanılır.
Arefe gününün akşamında son kez iftar edilip verdiği nimetler için Allah’a (c.c.) şükredilir. “Rabb’im bizlere yeni bir ramazan ayına erişmeyi nasip et...” denilerek de dua edilir.
Dinî bayramlarda insanlar birbirini ziyaret eder.
Ramazan Bayramı ülkemizin her bölgesinde, her köşesinde sevinç ve heyecanla karşılanır. Bayram sabahı erkenden kalkılıp namaza gidilir. Bayram namazı kılındıktan sonra genellikle camilerde bayramlaşma yapılır. Camiden sonra evde aile fertleri sevinç ve neşe içerisinde birbiriyle bayramlaşır. Büyükler küçüklere harçlık ve hediye verir. Böylece bayram, çocuklar için daha sevinçli hâle dönüşür. Bayramda akrabalar, komşular, yaşlılar, kimsesizler ziyaret edilir. Onların hâl ve hatırları sorulur.
Bayramda evimize gelen misafirler en güzel şekilde ağırlanır. Onlara şeker, çikolata, tatlı vb. yiyecekler ikram edilir. Çocuklar üç günlük Ramazan Bayramı boyunca gönüllerince eğlenirler. Böylece bayram günleri, insanların birbiriyle görüşüp kaynaşmasına güzel duyguların yaşanmasına vesile olur.
İslam dininde sevgiye, barışa, dostluk ve kardeşliğe büyük bir önem verilir. Dinî bayramlar dostluk ve kardeşlik duygularının daha yoğun yaşandığı günlerdir. Bu nedenle bayramda küskünler barıştırılır. İnsanların birbiriyle kaynaşması, kin, nefret vb. kötü duyguların ortadan kalkması için gayret gösterilir.
NOT EDELİM
Dinî bayramlar sadece yaşayanlar için değil geçmişlerimiz için de önemlidir. Dinî bayramlarda, genellikle de arefe gününde ölmüş yakınlarımızın mezarları ziyaret edilir. Onların ruhuna Fâtiha okunur. Yüce Allah’tan geçmişlerimizin varsa günahlarının affedilmesi, mekânlarının cennet olması dilenir. “Allah’ım onları bağışla, onlara merhamet eyle!” diyerek dua edilir.
ETKİNLİK
Siz bayramda, neler hissediyor, neler yapıyorsunuz? Duygu düşüncelerinizi yazılı olarak ifade ediniz.
................................................................................................................................... ......................................................................................................................................... ......................................................................................................................................... ......................................................................................................................................... ......................................................................................................................................... .........................................................................................................................................
Çevrenizde dinî bayramlar nasıl kutlanmaktadır?



bottom of page